Toegevoegd door JDreport 4 september 2019
Wetenschappelijk onderzoek na wetenschappelijk onderzoek toont aan dat te veel tijd op sociale media zowel mentaal als fysiek extreem schadelijk kan zijn.
Maar hoewel de meesten van ons dit weten, veranderen zeer weinigen van ons gedrag daadwerkelijk op een zinvolle manier. Toen Facebook, Twitter, YouTube, Instagram en andere grote sociale mediaplatforms voor het eerst opkwamen, verwelkomden we ze met open armen.
Ze waren erg leuk en ze lieten ons toe om met familie, vrienden en de samenleving als geheel te communiceren op manieren die we nog nooit eerder hadden kunnen doen. Maar ze waren ook extreem verslavend en ze veranderden snel in stortplaatsen voor zo ongeveer alles wat giftig, negatief en kwaadaardig is dat je je maar kunt voorstellen.
Tegenwoordig brengen velen van ons veel meer tijd door op sociale media dan met echte mensen, en zoals je hieronder zult zien,
Een groeiend aantal wetenschappelijk onderzoek geeft duidelijk aan dat te veel tijd doorbrengen op sociale media erg slecht voor ons kan zijn. Overweeg bijvoorbeeld wat een langetermijnonderzoek dat Gallup gedurende een periode van twee jaar heeft uitgevoerd uiteindelijk heeft besloten …
Holly Shakya, universitair docent aan UC San Diego, en Yale-professor Nicholas Christakis brachten twee jaar door met het volgen van 5.208 volwassenen die deel uitmaken van een langlopend onderzoek van Gallup. Nadat ze toestemming hadden gevraagd, volgden ze het Facebook-gebruik van deze onderwerpen rechtstreeks van Facebook, in plaats van dat ze de proefpersonen hun eigen gebruik moesten melden. (Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel tijd ze doorbrengen op het sociale netwerk.) En ze checkten in bij proefpersonen over hun emotionele en fysieke welzijn , evenals hun body-mass index (BMI), drie keer tijdens de cursus van twee jaar.
“Over het algemeen toonden onze resultaten aan dat, hoewel echte sociale netwerken positief geassocieerd werden met algemeen welzijn, het gebruik van Facebook negatief geassocieerd werd met algemeen welzijn,” schreven de onderzoekers in een artikel van Harvard Business Review . “Deze resultaten waren bijzonder sterk voor de geestelijke gezondheid; de meeste metingen van Facebook-gebruik in een jaar voorspelden een afname van de geestelijke gezondheid in een later jaar. “
Dat klinkt helemaal niet goed.
Als je wist dat iets consequent zowel je mentale als fysieke welzijn zou aantasten, zou je dan elke dag aan die activiteit deelnemen?
En toch kunnen de meesten van ons gewoon niet 24 uur gaan zonder onze sociale media-accounts te controleren.
Een manier waarop sociale media onze geestelijke gezondheid beïnvloeden, is dat het ons allemaal een stuk ongeduldiger maakt. Kijk maar eens wat een enquête onder 2.000 Britse volwassenen heeft gevonden …
Geduld is een deugd, maar het wordt een buitengewoon zeldzame eigenschap in de moderne samenleving. Volgens een nieuw onderzoek onder 2.000 Britse volwassenen hebben alle luxe van het moderne leven de meeste mensen ongelooflijk ongeduldig gemaakt – in vrijwel elk aspect van hun leven. Driekwart van de ondervraagden zei dat ze geloven dat de dominantie van digitale technologie, zoals smartphones en on-demand tv’s, de schuld is van dit steeds groeiende gebrek aan geduld.
Respondenten meldden dat ze gefrustreerd raakten na slechts 16 seconden wachten op het laden van een webpagina en na 25 seconden wachten op het veranderen van een verkeerslicht.
Toen ik die alinea’s las, merkte ik dat ik instemmend mijn hoofd knikte.
Tegenwoordig heb ik het moeilijk om ergens op te wachten en heb ik altijd het gevoel dat ik haast heb.
Kun je je daarmee identificeren?
Ik heb het gevoel dat velen van jullie dat kunnen.
Een andere studie die zich richtte op tieners ontdekte dat “emotionele investeringen in sociale media sterk gecorreleerd waren met hogere niveaus van angst” …
Uit een studie van meer dan 450 jongeren van 11 tot 17 jaar bleek dat 97 procent van de deelnemers aangaf dat ze sociale media gebruikten. Vijfendertig procent van de deelnemers werd gecategoriseerd als arme slapers. Zevenenveertig procent van de deelnemers werd geïdentificeerd als angstig. Ook (en hier is de kicker), was hogere emotionele investering in sociale media sterk gecorreleerd met hogere niveaus van angst.
Willen we echt dat onze jongeren bundels van zenuwen zijn? Angst blijft een groeiend probleem in onze samenleving en het lijkt erop dat sociale media een belangrijke rol spelen.
Bovendien ontdekte nog een ander onderzoek dat niet zo lang geleden werd uitgevoerd een direct verband tussen het gebruik van sociale media en verhoogde niveaus van depressie en eenzaamheid …
Een nieuwe studie concludeert dat er in feite een oorzakelijk verband is tussen het gebruik van sociale media ….