Eigen onderzoek ministerie: veel fiscale regelingen werken niet goed
Veel fiscale regelingen zijn niet effectief en inefficiënt. Dat concludeert het ministerie van Financiën op basis van eigen onderzoek.
Het ministerie onderzocht 73 regelingen. Daarvan bleken er 11 naar behoren te functioneren. In 41 gevallen was het onzeker of de fiscale regelingen goed werkten en in 21 gevallen waren ze niet effectief, schrijft demissionair staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in een brief aan de Tweede Kamer.
De hypotheekrenteaftrek is een van de regelingen die slecht uit het onderzoek komt. Hetzelfde geldt voor de schenkbelasting, erfbelasting en bedrijfsopvolgingsfaciliteit.
Naast het feit dat veel van de onderzochte regelingen volgens het ministerie niet goed blijken te werken, ontbreekt in ongeveer de helft van de gevallen een goede onderbouwing of is er sprake van een achterhaald doel.
Wirwar aan regelingen
Een fiscale regeling is een veelgebruikt instrument om op een gerichte manier bepaald gedrag te stimuleren of een bepaalde groep mensen financieel tegemoet te komen.
Op dit moment telt Nederland 116 fiscale regelingen. De regelingen kosten de Nederlandse schatkist dit jaar naar schatting zo’n 150 miljard euro, schrijft de demissionair staatssecretaris in zijn Kamerbrief, “ofwel 40 procent van de totale belasting- en premieopbrengsten”.
Het is al langer de wens van de overheid om het aantal fiscale regelingen terug te dringen en het belastingstelsel te vereenvoudigen.
Fraudegevoelig
Van Rij wijst erop dat fiscale regelingen leiden tot hogere belastingtarieven, een ingewikkelder systeem en hogere kosten voor uitvoering en handhaving. Ook maken ze het belastingstelsel kwetsbaar voor fraude.
Een fiscale regeling zou enkel gerechtvaardigd zijn als deze effectief en efficiënt is, zo staat in het onderzoek van het ministerie, en er tegelijk een maatschappelijk belang mee wordt gediend.
Het ministerie roept de Kamer daarom op voorzichtig te zijn met nieuwe fiscale regelingen en kritisch te kijken naar regelingen die niet goed presteren. Verder wordt er geadviseerd om kritisch te kijken naar de regelingen die slecht uit het onderzoek komen, om deze zo te verbeteren, verminderen of eventueel af te schaffen.
Ik zeg hierin als BBN de overheid met deze fiscale regelingen de brievenbus bedrijven en multinationals de hand boven de kop houd want zij dragen geen dubbeltje af wanneer het erop moet komen zij over winsten gemaakt in dit land belasting moeten betalen in tegendeel ze schrijven verliesposten van buiten nederland hier af dit om aandeelhouders te vrede e houden en deze maffia praktijken moet ten einde komen en met terugwerkende kracht verhaald worden want Rutte houd al 12 jaar lang deze vieze kliek de hand boven de kop! Dat is ook de reden de VVD de laatste 12 jaar een groot aantal zetels behaald want de multinationals zorgen daar wel voor door bakken met geld te sponsoren aan de VVD waarbij veel onder de tafel door word toe geschoven en er geen zicht op is wat er aan geld gesponsord word aan deze huichel partij.
En doe niet zomaar een uitspraak wanneer het gaat om zwartgeld sponsoren want daarin is aantoonbaar bewijs wat oud PVV lid Brinkman aangaf in uitzending die hierop werd gearresteerd omdat dit zogenaamde documenten waren die landsbelang in gevaar zouden brengen waarop ik zeg ze kunnen me de klote kussen want de burger willen ze elke 100 euro laten verantwoorden en deze kliek van de VVD zou naar hartelus zwart geld mogen aannemen en dit dan ook nog op legale wijzen mogen gebruiken!
Ik zeg dus die beerput moet open niet goedschiks dan maar kwaadschiks maar open moet deze en wel gisteren al en geloof me dan gaan er koppen rollen die al vanaf kabinet kok/lubbers af! Want wie vergeet nu dat kwartje van kok en of de roof uit de pensioenpot 80 miljoen door lubbers wat nooit terug is betaald.
IK BEN DIE LUI ZAT SPUUGZAT EN DAAROM KAN IK HET NIET GENOEG ZEGGEN DEEL DAT POKKE BERICHT BOVENAAN WAT IS VASTGEZET EN LAAT HET RONDGAAN WANT HET IS TIJD WE SPIJKERS MET KOPPEN GAAN SLAAN!! bASTA GENOEG IS GENOEG!
Eigen onderzoek ministerie: veel fiscale regelingen werken niet goed