Carine Knapen
@CarineKnapen
Haat is een emotie die ik niet ken, net zo min als jaloezie overigens, maar … ik ben er in mijn leven wel al vaak mee geconfronteerd geworden, nota bene van mensen die ik niet ken en zij mij niet.
Het is één van de redenen geweest dat ik mij 23 jaar geleden heb toegelegd op een bijzondere tak van de psychologie waarvoor een levenslange studie zelfs niet volstaat om het allemaal te begrijpen : gedragswetenschappen.
De term ” haatspeech ” wordt door bepaalde belangengroepen doelbewust verkeerd gedefinieerd om censuur te bewerkstelligen. Wie moppert over een bepaalde situatie of persoon en bot, grof, onbeschoft en beledigend uit de hoek komt, wordt al snel gelabeld als een ” hater ” terwijl dit eigenlijk niet veel meer is dan de uiting van frustraties en diepgewortelde onzekerheid die onder dezelfde noemer kan geplaatst worden als arrogant machogedrag.
Haat is iets helemaal anders. Het is een zeer sterke emotie met veel gezichten, gaande van een sterke afkeer of afschuw van een persoon, een groep, een religie, een ras of een autoriteit en het bewust willen kwetsen tot een diep doordrongen wens tot vernietiging van het voorwerp van de haat. Het haatgevoel is er niet voor even ( emotionele uitbarsting ) maar constant. Mensen die doordrongen zijn van haat staan er mee op en gaan ermee slapen. Het bepaalt hun leven. Ze kunnen het niet los laten en, wat erger is, ze hebben er geen controle over.
Haat ontstaat gewoonlijk door 4 factoren :
- Woede. Een ander heeft u iets aangedaan, uw vertrouwen of uw persoon misbruikt of iets afgepakt waaraan u gehecht was.
- Jaloezie. Een ander heeft iets dat u niet hebt maar graag zou willen. Hij/zij is in uw ogen knapper, slimmer, succesvoller, bouwt gemakkelijk iets op, heeft veel geluk in het leven of de ander heeft iets van u afgepakt dat belangrijk was. Uw beste vriend(in) gaat aan de haal met uw lief, partner, echtgenote.
- Frustratie. U voelt zich minderwaardig, onzeker, niet graag gezien en de ander heeft al dan niet bewust bij u op de verkeerde knoppen gedrukt, iets gezegd of gedaan, u gedenigreerd of genegeerd.
- Gebrek aan empathie ( minder gekend maar daarom niet minder frequent ) : u kan zich niet in de schoenen van een ander plaatsen, u kan menselijke fouten niet vergeven laat staan vergeten en kijkt alleen naar uzelf.