12 augustus 2019 Onderzoek https://www.mediwietsite.nl/
Letsel en (oxidatieve) stress door bijvoorbeeld medicijngebruik, een verkeerd dieet of ouderdom kunnen zorgen voor ‘onomkeerbare’ schade aan zenuwen in onder meer de hersenen en de lever. Echter blijkt uit diverse onderzoeken dat stoffen uit de cannabisplant wél in staat zijn deze ‘onherstelbare schade’ te herstellen.
Zenuwschade
Veel – aan ouderdom gerelateerde – ziekten vinden hun oorsprong in schade aan het zenuwstelsel. Deze schade kan veroorzaakt zijn door eerder letsel, maar ook door oxidatieve stress als gevolg van een verstoord immuunsysteem bijvoorbeeld. Vooral zenuwschade in de hersenen(-cellen) kan verregaande gevolgen hebben, gezien de interne communicatie in het lichaam erdoor wordt verstoord.
Zenuwpijn en problemen met het geheugen, de beweeglijkheid en andere essentiële processen volgen – waardoor diverse ziekten als Alzheimer, Parkinson en ALS ontstaan. Verschillende onderzoeken bewezen echter de effectiviteit van cannabis in het herstellen van deze ‘ongeneeslijke’ schade aan zenuwen in de hersenen; maar ook in andere ‘onherstelbare’ delen van het lichaam – zoals de lever.
Zenuwschade kan leiden tot neuropathie en een verstoorde interne communicatie, met alle gevolgen van dien. [Afbeelding: shutterstock/Tefi]
Neurogenese
Eerder werd gedacht dat van cannabis je hersencellen afstierven en je dommer wordt, maar niets blijkt minder waar. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cannabidiol (CBD) namelijk juist de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in de hersenen stimuleert in volwassenen; en dat het juist een positief effect heeft op je cognitief functioneren.
Waar cannabis dus eerst werd gezien als een bedreiging voor je hersenen, blijkt nu het tegenovergestelde. Cannabisgebruikers lopen zelfs minder risico op een herseninfarct omdat het regelmatige gebruik van cannabis slagaderverkalking tegengaat. Bovendien blijkt dat een dagelijkse dosis delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) een door ouderdom verslechterd geheugen helpt herstellen en het brein helpt verjongen.
De talloze zenuwen in ons brein zijn cruciaal voor de interne communicatie van ons lichaam. [Afbeelding: shutterstock/Tatiana Shepeleva]
Leverschade
Naast de hersenen is ook een gezonde lever essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Het orgaan helpt immers met het:
- Verwerken, opslaan en afgeven van glycogeen (brandstof voor het lichaam gemaakt van suikers);
- Vetten en proteïnen van verteerd voedsel verwerken;
- Stollingsfactoren aanmaken om bloed te stollen;
- Verwerken van medicijnen, alcohol, gifstoffen en andere toxines;
- Aanmaken van gal dat van de lever naar de darmen gaat om vet te verteren.
Over het algemeen houdt de lever zichzelf in een goede staat en kan het zelfs – indien de lever gezond is – bij beschadiging nieuwe gezonde cellen aanmaken om zichzelf te herstellen. Echter kan het (overmatig) gebruik van alcohol, medicijnen en suikers schade aan de lever brengen. En als deze schade of het letsel aan de lever te ernstig is of over een langere periode plaatsvindt, kan de lever het vermogen zichzelf te genezen verliezen.
In dat geval maakt het geen gezonde cellen meer aan maar ontstaat er littekenweefsel op het orgaan. De eerste fase hiervan noemt men fibrose en in een verder gevorderd stadium wordt gesproken van levercirrose. In deze fase is herstel van de lever volgens traditionele behandelingen onmogelijk, maar ook hier blijkt cannabis te helpen.
Wanneer de lever het zelfhelend vermogen verliest en littekenweefsel aanmaakt, spreken we van ‘onherstelbare’ levercirrose. [Afbeelding: shutterstock/eranicle]
Levercellen herstellen
Onderzoek wijst namelijk uit dat endocannabinoïden, lichaamseigen stoffen gelijkend op die uit cannabis, via de CB1-receptor van het endocannabinoïde-systeem (ECS) de aanmaak van nieuwe gezonde zenuwcellen in de lever stimuleren. Het activeren van deze receptoren met lichaamseigen THC, anandamide – iets dat je ook met de plantaardige versie delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) kunt doen – bleek in dit onderzoek levercellen te herstellen door het controleren van cel-cyclus regulatoren die verantwoordlijk zijn M-fase progressie.
Dit fenomeen wordt ondersteund door de getuigenis van Mitsz van der Kamp, die zijn ‘onherstelbaar beschadigde lever’ op wonderbaarlijke wijze toch herstelde met cannabis. Hij maakte hiervoor gebruik van een zelfgemaakte wietpuree op basis van kokosolie en deelde daarvan onlangs zijn levensreddende recept.