Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

onderzoekers-vinden-link-tussen-vitamine-d-tekort-en-coronavirus.jpg

Er bestaat een link tussen het coronavirus en een vitamine D-tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, is de kans op een dodelijke afloop van het coronavirus groter. Dit concluderen onderzoeken uit een analyse van de sterftecijfers in meer dan twintig Europese landen.

Dat blijkt uit een studie van de Britse Anglia Ruskin University, University of East Angliaen specialisten van Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust.

Link coronavirus en vitamine D-tekort

De onderzoekers keken naar cijfers over de gemiddelde vitamine D-spiegel van inwoners van twintig verschillende Europese landen. Ze vergeleken die cijfers vervolgens met het aantal sterfgevallen aan het coronavirus in elk land. Zo vonden ze een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt, en waar het coronavirus voor veel overledenen zorgt. De meest kwetsbare bevolkingsgroep voor het coronavirus – ouderen –  is ook meteen de groep waarbij in alle landen een vitamine D-tekort het vaakst voorkomt, zeggen de onderzoekers.

Voorbeelden

Italië en Spanje hebben bijvoorbeeld beide een groot aantal sterfgevallen door het virus. In beide landen is het ook bekend dat zij een relatief lage hoeveelheid vitamine D binnenkrijgen en een tekort vaak voorkomt. Dit komt omdat hoewel de zon vaak schijnt in die landen, vooral ouderen de hitte van de zon vaak ontlopen. Daardoor krijgen zij minder vitamine D binnen, terwijl ouderen juist meer van deze vitamine nodig hebben.  

De hoogste levels van vitamine zijn te vinden bij mensen in Noord-Europa, vooral in de Scandinavische landen. Hoewel de zon daar minder schijnt, worden vitamine D-supplementen en levertraan daar wel veel meer gebruikt. Ook ontlopen ze het zonlicht minder vaak. Juist de Scandinavische landen zijn relatief gezien minder hard getroffen door het coronavirus en hebben minder sterfgevallen dan andere landen.

Vitamine D

Het is niet de eerste keer dat vitamine D gelinkt wordt aan een virus of ziekte.  Eerdere onderzoeken toonden al aan dat voldoende vitamine D de kans op astma, tuberculose en de griep verkleint; wat allemaal aandoeningen zijn die net als dit virus invloed hebben op de luchtwegen en longen.

Allemaal vitamine D gaan slikken?

Of het nu zinvol is om vitamine D te gaan slikken, is nog niet bekend. Volgens de onderzoekers moet daarvoor nog meer onderzoek gedaan worden. Het Voedingscentrum raadt kinderen tot vier jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid aan (omdat die minder vitamine D aanmaken in de zon) om in ieder geval altijd extra vitamine D te slikken.