Eerste Kamer stemt in met strengere netneutraliteit

Eerste Kamer stemt in met strengere netneutraliteit

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met kabinetsplannen voor een netneutraliteitswet die strenger uitpakt dan de Europese variant die eerder dit jaar werd ingevoerd.

Minister Kamp (Economische Zaken) wil in Nederland een verbod op positieve prijsdiscriminatie, ook wel ‘zero-rating’ genoemd, behouden.

Dat houdt in dat providers geen diensten mogen aanbieden die uitgezonderd zijn van normale datalimieten. Dat mocht al niet onder een eerdere Nederlandse wet, maar die moet worden veranderd door de invoering van Europese regels.

Volgens Kamp is er onder de Europese wet ruimte voor een EU-lidstaat om eigen regels te handhaven die strenger zijn dan de richtlijnen die zijn opgesteld door BEREC, een groep Europese toezichthouders. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met zijn interpretatie.

Alleen de PVV stemde tegen. Die partij had ook een motie ingediend waarin juist werd opgeroepen om het Europese voorbeeld te volgen en zero-rating wel toe te staan, maar daar was geen steun voor.

T-Mobile
T-Mobile wil juist wel aan zero-rating doen, door het streamen van muziek mogelijk te maken zonder dat MB’s uit de databundel verdwijnen. Volgens de provider moeten de Europese regels voorrang hebben.

Het bedrijf ziet zich daarin gesteund door de GSMA, een internationale belangenvereniging van telecombedrijven. Die groep zegt “ernstige zorgen” te hebben over de Nederlandse wet, die zou zorgen voor minder innovatie en een lagere kwaliteit van diensten voor consumenten.

De Autoriteit Consument & Markt kondigde maandag al aan een onderzoek te starten naar de dienst van T-Mobile. Door de stemming in de Eerste Kamer is de toezichthouder ook formeel bevoegd geworden om handhavend op te treden.

Als uit het onderzoek van de ACM blijkt dat de dienst van T-Mobile niet door de beugel kan – zoals nu waarschijnlijk is – dan kan de provider met dat oordeel naar de rechter stappen. T-Mobile zegt dat ook te zullen doen. Voor de rechter zal uiteindelijk moeten worden uitgevochten wie gelijk heeft.

Bron: NU.nl

Lees ook: Tweede Kamer akkoord met gewijzigde netneutraliteit